Duloksetin

Generisk navn
Duloksetin
Handelsnavn
Cymbalta, Duloxetin Pensa, Duloxetine Medical Valley, Duloxetine Mylan, Yentreve
ATC-kode
N06AX21
Doseringer
Nedsatt nyrefunksjon

Administrasjon
Bivirkninger
Kontraindikasjoner
Advarsler og forsiktighetsregler

Interaksjoner
Egenskaper

Regulatorisk status; preparater
Legemidler i samme ATC-gruppe
Referanser
Oppdateringer

Egenskaper

Direkte importert fra Norsk legemiddelhåndbok:
Duloksetin er en kombinert serotonin- og noradrenalinreopptakshemmer og har effekt ved depresjon. Forhøyede nivåer av noradrenalin og serotonin antas dessuten å gi økt tonus i urinrøret og kraftigere lukning av urethra.

Fra gruppeomtale av Serotonin- og noradrenalinreopptakshemmere (SNRI):
Serotonin- og noradrenalinreopptakshemmere (SNRI) hemmer reopptaket fra og dermed inaktiveringen av serotonin og noradrenalin i synapsene uten å påvirke andre transmittersystemer i vesentlig grad. Reopptakshemningen er ikke like kraftig for serotonin og noradrenalin, noe som gjør at de i lave doser kan hemme opptaket av den ene, men ikke den andre transmitteren. Ulik relativ reopptakshemning er den største forskjellen mellom preparatene. I likhet med andre antidepressiva hever de stemningsleiet når dette er sykelig senket, men har ingen stemningshevende effekt hos de som er i nøytralt stemningsleie. SNRI har også effekt ved angstlidelser. Den antidepressive virkningen er omtrent som for andre antidepressiva. Som for andre antidepressiva bedres depresjonen mest i de første 2 ukene, men det kan ta 4–6 uker, eller mer, før bedringen er fullstendig. Dokumentasjonen tilsier at venlafaksin er mer effektivt enn SSRI ved at flere pasienter kommer i full remisjon. Duloksetin er ikke tilstrekkelig undersøkt til å konkludere med at dette er en gruppeeffekt.

SNRI har lite antikolinerge, antihistaminerge og alfa-1-adrenerge egenskaper. Dette gir lav toksisitet, lite sedasjon og begrenset potensial for vektøkning. Midlene er velegnet hos eldre pasienter. De er gode alternativer der andre og mer selektive midler ikke har ført frem. En bør være tilbakeholden med å forskrive midlene til barn og ungdom ettersom virkningen er usikker og noen studier tyder på at venlafaksin kan gi en liten økning av selvmordstanker og -forsøk (men ikke gjennomførte selvmord).

Duloksetin i vanlig startdose hemmer reopptaket av både serotonin og noradrenalin. Midlet kan doseres i full dose fra første dag. I lave doser hemmer venlafaksin reopptaket av serotonin, men ikke noradrenalin i vesentlig grad. Ønsker en effekt også av noradrenalinreopptakshemningen, må en øke dosen til 150 mg/dag eller mer. Venlafaksin har bedre vitenskapelig dokumentasjon for effekt mot angstlidelser enn duloksetin. Duloksetin har bedre dokumentasjon på smerter som ledd i depresjoner. Duloksetin har også dokumentert effekt mot nevropatiske smerter.

SNRI og andre antidepressiva som påvirker serotoninomsetningen gir ikke opphav til misbruk, men kan gi betydelig ubehag ved brå seponering.

Farmakokinetiske data spesifikke for barn

Følgende farmakokinetiske parametere er beregnet i en populasjonskinetisk modell, basert på data fra 428 barn i alderen 7-18 år:

t½ (timer) 10,4
Cl (L/time) 79,7
Vd (L) 1200

Clearance og distribusjonsvolum hos barn 7-18 år er større enn hos voksne. Halveringstiden er derfor kortere, og steady state plasmakonsentrasjonen lavere, enn hos voksne. Disse farmakokinetiske forskjellene påvirker ikke effekten. Barn helt ned til 7 år kan få samme dose som voksne (Lobo, Quinlan og Prakash 2014, Prakash et al. 2012).

On- og off label status på doseringsanbefalinger i KOBLE

Ikke vurdert.

Tilgjengelige preparater

Preparatene er automatisk importert fra Legemiddelverkets FEST-database, på grunnlag av lik ATC-kode.
Det er ikke tatt hensyn til hvorvidt KOBLE angir dosering for alle legemiddelformer eller om de ulike preparatene er egnet for ulike aldersgrupper (mtp. f.eks. hjelpestoffer).
Cymbalta enterokaps 30 mg
Cymbalta enterokaps 60 mg
Duloxetin Pensa enterokaps 30 mg
Duloxetin Pensa enterokaps 60 mg
Duloxetine Medical Valley enterokaps 30 mg
Duloxetine Medical Valley enterokaps 60 mg
Duloxetine Mylan enterokaps 60 mg
Yentreve enterokaps 20 mg - Krever godkjenningsfritak

Knusing og deling av tabletter, og åpning av kapsler.
Retningslinjen skal leses før bruk av Knuse- og delelisten

Håndtering av parenterale legemidler.
Det anbefales å lese bakgrunnsinformasjonen før bruk av blandekort.

Ingen informasjon er tilgjengelig.

Annen praktisk informasjon

Ingen informasjon er tilgjengelig.

Doseringer

Generalisert angstlidelse
  • Oralt
    • 7 år til 18 år
      [1] [7]
      • Startdose: 30 mg/døgn fordelt på 1 dose , i 2 uker.
      • Vedlikeholdsdose: Ved behov kan startdosen økes basert på effekt, til 60 mg/døgn fordelt på 1 dose
        • Enkelte barn kan ha fordel av høyere doser. Øk dosen i ukentlige trinn på 30 mg/døgn. Doser høyere enn 120 mg/døgn er ikke undersøkt.
        • Duloksetin bør kun forskrives av en spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. Dosen bør individualiseres og laveste mulige dose brukes.
Depresjon
  • Oralt
    • 7 år til 18 år
      [3] [5]
      • Duloksetin er IKKE effektiv i behandlingen av barn med depresjon.

Nedsatt nyrefunksjon hos barn > 3 måneder

For informasjon om korrekt tolkning av denne informasjonen, se her.

GFR ≥10 ml/minutt/1,73 m2: Dosejustering er ikke nødvendig.
GFR <10 ml/minutt/1,73 m2: Ingen generelle anbefalinger kan gis.

Bivirkninger spesifikke for barn

Vanlige (≥ 5%): Kvalme, diaré, vektreduksjon, svimmelhet.

I tillegg magesmerter, oppkast, munntørrhet, tretthet, nedsatt appetitt, hodepine, søvnløshet, døsighet, orofaryngeal smerte, hoste.

Bivirkningsprofilen hos barn tilsvarer generelt bivirkningsprofilen hos voksne (Lilly USA 2019).

Generelle bivirkninger

Direkte importert fra Norsk legemiddelhåndbok:
Vanligste bivirkninger er kvalme, munntørrhet, tretthet, søvnløshet, forstoppelse.

Fra gruppeomtale av Serotonin- og noradrenalinreopptakshemmere (SNRI): 
Bivirkningene har tendens til å avta i løpet av de første ukene. Av serotonerge bivirkninger er kvalme vanligst, men også diaré kan forekomme. Seksuelle bivirkninger med nedsatt libido, hemmet orgasme og ejakulasjon er vanlig og har en tendens til å vare like lenge som behandlingen. Hodepine, svette og skjelvinger er forholdsvis vanlige. Av andre bivirkninger ser man særlig postural hypotensjon, takykardi, tremor, tørr munn og forstoppelse. Venlafaksin kan i høy dose gi moderat økning av blodtrykket. Uro, øket angst og agitasjon tidlig i behandlingen kan skyldes både noradrenerg og serotonerg stimulering. Hos noen kan dette være særdeles plagsomt og utløse selvmordstanker. Somnolens, men også insomni, forekommer.

Generelle kontraindikasjoner

Direkte importert fra Norsk legemiddelhåndbok:
Alvorlig nedsatt leverfunksjon. Må ikke gis samtidig med MAOH eller de første 2 ukene etter behandling med uselektive, irreversible MAOH.

Advarsler og forsiktighetsregler spesifikt for bruk hos barn

Sammendrag:

Gir redusert reaksjons- og konsentrasjonsevne. Bruk anbefales ikke ved depresjon. Observer pasienter, spesielt høyrisikopasienter (med selvmordstanker, selvmordsforsøk), nøye pga økt risiko for selvmord. Selvmordstanker og suicidal atferd kan også oppstå tidlig i behandlingen med antidepressiva for andre tilstander enn depresjon. Regelmessig undersøkelse for mani/hypomani anbefales. Observer for symptomer på serotonergt syndrom. Videre er overvåking av vekst og utvikling nødvendig hos barn og ungdom.

Bruk kan føre til redusert reaksjons- og konsentrasjonsevne. Flere daglige aktiviteter kan påvirkes eller hindres av dette.

Screening for selvmordsrisiko og bipolar lidelse er indisert før behandling. Selvmordstanker og suicidal atferd kan også oppstå tidlig i behandlingen med antidepressiva for andre tilstander enn depresjon. Derfor bør de samme forholdsregler som ved behandling av pasienter med depresjon følges ved behandling av pasienter med generaliserte angstlidelser. Pasienter, spesielt høyrisikopasienter (selvmordstanker, selvmordsforsøk), bør overvåkes nøye under behandling med disse legemidlene, spesielt i begynnelsen av behandlingen og etter dosejusteringer. Pasienter bør gjøres oppmerksomme på og se nøye etter tegn på klinisk forverring, selvmordsadferd eller -tanker og uvanlige endringer i atferd, og søke medisinsk hjelp umiddelbart dersom disse symptomene oppstår.

Serotonergt syndrom er rapportert (sjelden), og bør mistenkes ved en kombinasjon av symptomer som uro, skjelving, myoklonus og hypertermi.

Vekt og høyde bør monitoreres regelmessig ved bruk av duloksetin.

Ved seponering av duloksetin kan følgende symptomer oppstå: Hodepine, svimmelhet, søvnløshet og magesmerter. For å redusere risikoen for seponeringssymptomer bør dosen reduseres gradvis; ukentlig med 30 mg/døgn eller langsommere (Horikx et al. 2019).

Effekt av duloksetin ved depresjon hos barn i alderen 7 til 17 år er ikke påvist (Atkinson et al. 2014, Emslie et al. 2014).

Generelle advarsler og forsiktighetsregler

Direkte importert fra Norsk legemiddelhåndbok:
Må brukes med forsiktighet hos pasienter som kan ha forhøyet intraokulært trykk eller trangvinkelglaukom. Seponering bør skje gradvis. Fare for legemiddelinteraksjoner, se SLVs interaksjonssøk (direktelinket fra fanen "Interaksjoner").

Fra gruppeomtale av Serotonin- og noradrenalinreopptakshemmere (SNRI):
Lavere doser hos eldre og pasienter med lever- eller nyreinsuffisiens. Varsomhet ved kardiovaskulær sykdom. Noen pasienter kan utvikle hypertensjon ved bruk av venlafaksin i doser over 200 mg daglig. Seponering skal skje gradvis. 

Antidepressiva

Utvalg av legemidler med samme ATC-kode (ned til fjerde nivå). Indikasjoner/ bruksområder er ikke nødvendigvis like, og oversikten kan derfor IKKE anses som en bytteliste.

Ikke-selektive monoaminreopptakshemmere

Amitriptylin

Amitriptylin Abcur, Amitriptylin Orifarm, Saroten Retard, Sarotex
N06AA09

Imipramin

Imipramin-neuraxpharm, Tofranil
N06AA02

Klomipramin

Anafranil, Klomipramin Mylan
N06AA04
N06AA10
Selektive serotoninreopptakshemmere

Citalopram

Cipramil, Citalopram Orion
N06AB04

Escitalopram

Cipralex, Escitalopram Actavis
N06AB10

Fluoksetin

Fluoxeren, Fluoxetin Sandoz, Fluoxetin Viatris, Fluoxetin hexal, Fluoxetina aristo, Fluoxetina eurogenerici, Fluoxetine Orion, Fluoxetine Vitabalans, Fluoxetine arrow, Fontex
N06AB03
N06AB08

Sertralin

Sertralin Bluefish, Sertralin Hexal, Sertraline Accord, Sertraline accord, Sertraline amarox, Sertraline arrow, Zoloft
N06AB06
Andre antidepressiva

Bupropion

Bupropion hydrochloride Teva, Bupropion sandoz, Paritdam, Wellbutrin Retard
N06AX12

Mirtazapin

Mirtazapin Bluefish, Mirtazapin Hexal, Mirtazapin Orion, Mirtazapin orion, Mirtazapine aurobindo, Remeron, Remeron-S
N06AX11

Oksitriptan

5-HTP douglas, 5-HTP now, 5-HTP pure encaps
N06AX01

Venlafaksin

Efexor Depot, Venlafaxin Bluefish, Venlafaxin Krka, Venlazid
N06AX16

Referanser

  1. Lilly USA, LLC. , Full prescribing information Cymbalta (ref. ID 4502314, www.accessdata.fda.gov, 2019
  2. Prakash, A., et al, An open-label safety and pharmacokinetics study of duloxetine in pediatric patients with major depression., J Child Adolesc Psychopharmacol, 2012, 22(1), 48-55
  3. Emslie, G. J., et al, A double-blind efficacy and safety study of duloxetine fixed doses in children and adolescents with major depressive disorder., J Child Adolesc Psychopharmacol , 2014, 24(4), 170-9
  4. Lobo, E. D., et al, Pharmacokinetics of orally administered duloxetine in children and adolescents with major depressive disorder, Clin Pharmacokinet, 2014, C53(8), 731-40
  5. Atkinson, S. D., et al, A double-blind efficacy and safety study of duloxetine flexible dosing in children and adolescents with major depressive disorder., J Child Adolesc Psychopharmacol , 2014, 24(4), 180-9
  6. Horikx, A., et al. , Multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’., www.nhg.org, 2019
  7. Strawn, J. R.,et al, A randomized, placebo-controlled study of duloxetine for the treatment of children and adolescents with generalized anxiety disorder., J Am Acad Child Adolesc Psychiatry, 2015, 54(4), 283-93

Oppdateringer

Konsentrasjonsmåling


Overdose