Medroksyprogesteron parenteral

Generisk navn
Medroksyprogesteron parenteral
Handelsnavn
Depo-Provera
ATC-kode
G03AC06

Medroksyprogesteron parenteral

Doseringer
Nedsatt nyrefunksjon

Administrasjon
Bivirkninger
Kontraindikasjoner
Advarsler og forsiktighetsregler

Interaksjoner
Egenskaper

Regulatorisk status; preparater
Legemidler i samme ATC-gruppe
Referanser
Oppdateringer

Egenskaper

Direkte importert fra Norsk Legemiddelhåndbok:
Progestogenpreparat. Sikkerheten er høy og er sammenlignbar med p-piller av kombinasjonstypen. Svært god depoteffekt. Halveringstid 5-6 uker.

Generelt for gestagener: Gestagener har mange effekter. De hemmer østrogenindusert proliferasjon av endometriet og utvikler et sekretorisk eller pseudosekretorisk endometrium etter forutgående adekvat østrogenstimulering. Effekten på endometriet kan også være pseudodecidualisering eller atrofi. Ved seponering fremkalles blødning i et sekretorisk endometrium. Gestagener motvirker østrogenets effekt på cervixsekretet. Det stimulerer utvikling/modning av østrogeninitierte mammakjertler. Frigjøring av GnRH (gonadotropinfrigjørende hormon) og gonadotropiner reduseres og derved hemmes oocyttmodning og ovulasjon. Flere ulike gestagener brukes som legemidler, alene eller i kombinasjon med østrogen. En hovedgruppe er progesteronanaloger, som har relativt selektiv virkning på progesteronreseptorene, men som også kan ha svake virkninger over både androgen- og glukokortikoidreseptorer. Aktuelle stoffer er medroksyprogesteron og megestrol. Den andre hovedgruppen, (19-nor-)testosteronanaloger, har varierende spesifisitet og virkningsprofil, med bl.a. androgen, østrogen eller antiøstrogen effektkomponent. Mange av gestagenene i denne gruppen, som norgestrel, levonorgestrel og noretisteron, har en signifikant androgen virkning, mens andre, som desogestrel, er helt fri for androgen effekt. Cyproteron er et progesteronderivat med kombinert antiandrogen/gestagen effekt. Drospirenon har i tillegg til gestagenvirkning også antimineralkortikoid effekt. Det er ikke påvist økt tromboserisiko ved bruk av gestagen.

Farmakokinetiske data spesifikke for barn

Det finnes ingen spesifikke data kjent for ungdom.

On- og off label status på doseringsanbefalinger i KOBLE

Ikke vurdert.

Tilgjengelige preparater

Preparatene er automatisk importert fra Legemiddelverkets FEST-database, på grunnlag av lik ATC-kode.
Det er ikke tatt hensyn til hvorvidt KOBLE angir dosering for alle legemiddelformer eller om de ulike preparatene er egnet for ulike aldersgrupper (mtp. f.eks. hjelpestoffer).
Depo-Provera inj væske, susp 150 mg/sprøyte

Knusing og deling av tabletter, og åpning av kapsler.
Retningslinjen skal leses før bruk av Knuse- og delelisten

Håndtering av parenterale legemidler.
Det anbefales å lese bakgrunnsinformasjonen før bruk av blandekort.

  • Blandekort (ekstern søkeside. Søk på generisk navn)

Annen praktisk informasjon

  • Miksturlisten (ekstern søkeside). Inneholder informasjon om bl.a. smak, innholdsstoffer, oppbevaring og holdbarhet.

Doseringer

Prevensjon
  • Subkutant
    • Etter første menstruasjon, ≥ 12 år
      [1]
      • 104 mg/dose én gang hver 13. uke.
      • Dersom andre prevensjonsmidler ikke er aktuelle.
        Administreres foran på låret eller i (nedre del av) abdomen

  • Intramuskulært
    • Etter første menstruasjon, ≥ 12 år
      [2]
      • 150 mg/dose én gang hver 12. uke.
      • Dersom annen prevensjon ikke er aktuell.
        Gis dypt i.m., fortrinnsvis i setemuskelen, men kan også gis i annet muskelvev som deltoidmuskelen i øvre del av armen.

Nedsatt nyrefunksjon hos barn > 3 måneder

For informasjon om korrekt tolkning av denne informasjonen, se her.

Dosejustering ved nedsatt nyrefunksjon:

GFR 50-80 ml/min/1,73 m2
Forsiktighet må utvises ved nyrelidelser fordi medroksyprogesteron kan forårsake dårlig væskeretensjon.
GFR 30-50 ml/min/1,73 m2
Forsiktighet må utvises ved nyrelidelser fordi medroksyprogesteron kan forårsake dårlig væskeretensjon.
GFR 10-30 ml/min/1,73 m2
Forsiktighet må utvises ved nyrelidelser fordi medroksyprogesteron kan forårsake dårlig væskeretensjon.
GFR < 10 ml/min/1,73 m2
ikke mulig å gi generelle råd. En vurdering av ønsket effekt kontra risikoen for bivirkninger ved overdosering samt behandlingssvikt ved underdosering må utføres for hver pasient.

Generelle bivirkninger

Direkte importert fra Norsk Legemiddelhåndbok:
Spesifikt for gestageninjeksjon: Amenoré er hyppig med p-sprøyte. P-sprøyte kan gi reduksjon av HDL-kolesterol. P-sprøyte kan hemme beinoppbygging, spesielt hos unge kvinner med ikke ferdig utvokst skjelett.

Generelt for gestagen som antikonsepsjon: Blødningsforstyrrelser (hyppige, uregelmessige blødninger), spesielt i starten av behandlingen. Kvalme, mastalgi, hodepine, libidoendringer (disse er ofte forbigående). Funksjonelle ovarialcyster. Inntrer graviditet under bruk av minipille, er det større risiko for at den kan være ekstrauterin.

Generelle kontraindikasjoner

Direkte importert fra Norsk Legemiddelhåndbok:
Generelt for gestagen som antikonsepsjon: Udiagnostisert unormal vaginalblødning. Alvorlig arteriell sykdom. Alvorlige leverfunksjonsforstyrrelser, leveradenomer, porfyri.

Generelle advarsler og forsiktighetsregler

Direkte importert fra Norsk Legemiddelhåndbok:
Spesifikt for gestageninjeksjon: Depotmedroksyprogesteron (p-sprøyte) anbefales ikke brukt ved hypertensjon eller arteriell karsykdom. Bruk hos meget unge uten ferdigvokst skjelett må nøye vurderes i forhold til gevinsten (sikkerhet og mindre blødning).

Generelt for gestagen som antikonsepsjon: Tidligere hjertesykdom. Gestagener kan brukes ved hypertensjon, men krever regelmessig kontroll av blodtrykket. For øvrig gjelder de samme forsiktighetsregler som for kombinasjons p-piller (se nedenfor), men risikoen for venøs tromboembolisme øker ikke ved bruk av rent gestagen.

Forsiktighetsregler for p-piller generelt: Før forskrivning, må anamnese og familieanamnese foretas. Forhold som krever risikoavveining er hjerte- og karsykdommer, kjent hyperlipidemi, hypertensjon, røyking, diabetes mellitus (også tidligere graviditetsdiabetes), preeklampsi i tidligere svangerskap, leversykdom, alder, migrene. Ved familiær trombosetendens bør APC-resistens (resistens mot aktivert protein C) måles, ev. også protein C, protein S og antitrombin ved fravær av APC-resistens. Risiko for arteriell trombose øker med kvinnens alder. Bruk av visse antiepileptika kan redusere p-pillens sikkerhet pga. raskere hepatisk inaktivering. Tilsvarende effekt kan sees av johannesurt. Dersom migrenelignende hodepine oppstår, bør p-pille seponeres. Gynekologisk undersøkelse utføres ved behov (chlamydia- eller cytologiscreening). Måling av blodtrykk og palpasjon av mammae.

Informasjon til pasient: Blødningsforstyrrelser i form av metroragi og spotting er vanlig i starten. Etter ett års bruk vil de fleste helt miste menstruasjonen. Det kan gå mange måneder etter siste sprøyte til fertiliteten gjenvinnes og regelmessig menstruasjon etableres.

Antikonseptiva, hormoner, systemiske

Utvalg av legemidler med samme ATC-kode (ned til fjerde nivå). Indikasjoner/ bruksområder er ikke nødvendigvis like, og oversikten kan derfor IKKE anses som en bytteliste.

Referanser

  1. Pfizer BV, SmPC Sayana (RVG 35305) 20-02-14, www.cbg-meb.nl
  2. Pfizer BV, SPC Depo-Provera RVG 06602, www.cbg-meb.nl, Geraadpleegd 29 april 2010, http://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h06602.pdf
  3. Noordam C et al, Werkboek Kinderendocrinologie, digitale publicatie op www.nvk.nl (alleen leden), 2010

Oppdateringer

Konsentrasjonsmåling


Overdose